המעבר מהגן לכיתה א', טומן בחובו רגשות מעורבים- שמחה והתרגשות לצד דאגה וחששות, בקרב ההורים וילדיהם כאחד. איך תהיה המורה? האם היא תאהב אותו? האם הוא יאהב אותה? איך יהיו החברים? עם מי ישחק בהפסקות? מה יעשה אם פתאום יצטרך לצאת לשירותים באמצע השיעור? אולי יהיה לו קשה?
כיצד מתמודדים עם הרגשות השונים? כיצד מתווכים את המעבר לילדים?
כאשר ילד עולה לכיתה א' מצופה ממנו להפוך מילד גן ש"רק משחק" לתלמיד בוגר, עצמאי ובשל. לעתים קרובות, יש סט של ציפיות כלפיו: עליו להיות מסוגל לשבת, להקשיב ולהתרכז לפרקי זמן ארוכים; הוא צריך להיות מסוגל לקבל עליו אחריות אישית ומשמעת עצמית וגם לדעת לקבל סמכות ולשמור על גבולות; להיות מספיק בטוח בעצמו כדי להשתלב בחברה חדשה ועוד. העובדה כי בלוח השנה מופיע התאריך ה-1 לספטמבר לא הופכת את ילדינו אוטומטית לתלמידים. כמו בכל תהליכי ההתפתחות והבשלות הטבעיים, גם יכולות אלו קשורות להתפתחות ובשלות הדרגתיים אשר לא בהכרח כולן מגיעות למימוש ביום הכניסה לבית הספר. ייתכן כי הילד יראה בשלות בתחומים מסוימים לעומת תחומים אחרים בהם יפגין קושי. עם המעבר לבית הספר חשוב לאפשר לילדים זמן של הסתגלות- זמן להתרגל למצב החדש, לדרישות המערכת מהם, לסט הציפיות שלהם מעצמם ומהסביבה. תפקידנו כהורים לשדר בטחון ואמון בהם, ולאפשר שיח פתוח על הקשיים והאתגרים ועל החוויות הטובות והמרגשות. אחד הגורמים המשמעותיים להסתגלות טובה יותר היא – הכנה. חושב להכין את ילדינו למעבר- מבחינה רגשית ומבחינה מעשית.
מצורף בזאת סרטון של סיפור שכתבתי להכנה ותיווך המעבר לילדים. ניתן להראות את הסרטון ולאחריו לקיים שיח על הרגשות המתעוררים בילדים לקראת המעבר. אפשרות נוספת היא להדפיס את קובץ הסיפור (מספרית הקבצים) ולהקריא לילדים בעצמכם. https://drive.google.com/…/16_m12uuWM7FKhWij92g5JJpP1…/view…
בהצלחה רבה לעולים לכיתה א'!
Comments